Vijverpomp

Een vijverpomp zorgt ervoor dat het water in de vijver rondgepompt wordt. Rondpompen van het water is van belang voor de kwaliteit van het vijverwater. Met een vijverpomp blijft het water helder en creëer je een goed klimaat voor vissen en waterplanten. Toch is niet iedere vijverpomp hetzelfde, zo zijn er speciale pompen voor filtering, fonteinen of om een vijver leeg te pompen.

Hoe werkt een vijverpomp?


Een vijverpomp wordt aangedreven door een elektromotor. Middels deze motor wordt het schoeprad/waaier in beweging gebracht die als een centrifuge het water de pomp inzuigt. De capaciteit van een waterpomp is afhankelijk van de sterkte van de motor en de grote van het schoeprad.

Verschillende soorten vijverpompen


In feite zijn er drie verschillende soorten vijverpompen, we zullen je kort langs ieder type leiden.

Schoonwater vijverpomp


Een schoonwater vijverpomp gebruik je om het water mee te filteren en de fontein van water te voorzien. In de vijverpomp zit een spons, langs deze spons wordt het vuile water gepompt. Het vuil blijft in de spons hangen en het schone water wordt weer terug in de vijver of fontein gepompt. De spons in het filter zal af en toe schoongemaakt moeten worden. Meestal wordt deze vijverpomp op de bodem van de vijver in de buurt van de fontein geplaatst.

Vuilwater vijverpomp


Een vuilwater vijverpomp kun je gebruiken om watervallen, beeklopen en filters van “vuil” water te voorzien. Het doel van deze vijverpomp is het vuile water te laten circuleren zonder verstopt te raken. Voor de watervallen en beeklopen hebben immers geen schoon water nodig. Wel worden op de meeste pompen de grote stukken vuil, zoals delen van planten middels een grof filter buiten de pomp gehouden. De schoepen binnen de pomp zitten ruimer in het pomponderdeel ten opzichte van de schoonwaterpomp, zodat de stukken vuil kunnen passeren. Ook deze pomp plaats je op de bodem van de fontein.

Dompelpomp


In principe is de dompelpomp ook een vuilwaterpomp, maar deze is minder geschikt als vijverpomp. Dit type pomp wordt normaal gesproken gebruikt voor grondwaterverlaging, het oppompen van grondwater en het wegpompen van water. De pomp is goedkoper in aanschaf dan een echte vijverpomp en daarom vaak de eerste keus van een beginnende vijverliefhebber. Uiteindelijk is goedkoop hier toch duurkoop, omdat de pomp veel meer stroom verbruikt in vergelijking met de bovengenoemde pompen. Ook is de pomp niet geschikt om langere tijd achtereen te draaien en vermaalt de pomp de stukken vuil. Hiermee creëert de pomp kleinere stukken zwerfvuil die terug de vijver in worden gepompt. Deze pomp is wel te gebruiken bij een snelle eenmalige klus, zoals het leegpompen van een vijver, zwembad of sloot.



Bekende vijverpomp merken

De vijverpompen van Messner zijn erg bekend. Messner is reeds twintig jaar specialist in vijvertechniek. De pompen staan bekend om hun lange levensduur. Ook Oase is een erg bekend en veel gebruikt vijvermerk. Dit zijn de zwaargewichten onder de vijverpompen.